MİKROBİYOLOJİ BİRİMİ
İş Tanımı
KLİNİK DIŞI LABORATUVARLAR
Mikrobiyoloji Klinik Dışı Laboratuarlarında su, atık su, plastik ambalaj materyalleri ve eşya levazım numuneleri, ulusal/uluslararası direktifler, standart, tebliğ, yönetmelik, şartname ve spesifikasyonlar kapsamında analizler yapılmaktadır.
Su Mikrobiyolojisi Laboratuvarında; içme ve kullanma suları, ambalajlı sular, doğal kaynak suları ve doğal mineralli suların üretim, ruhsat ve piyasa kontrolleri için gerekli mikrobiyolojik analizleri yapılır. Ayrıca kaplıca, havuz, deniz, göl, baraj vb. suların mikrobiyolojik analizleri ile hemodiyaliz çözeltisinin dilüsyonunda kullanılan suların endotoksin analizleri yapılır.
Legionella Laboratuvarında; su örneklerinde (şehir şebeke suyu, air-conditioner sistemlerinin soğutma kuleleri, duş başlıkları jakuziler, dekoratif fıskiyeler, otel suları) Legionella türlerinin izolasyonu ve identifikasyonu analizi yapılır.
Eşya ve Levazım Mikrobiyolojisi Laboratuvarında; gıda ambalajlarının mikrobiyolojik kalite kontrolü, hijyenik kullanım eşyalarından; çocuk bezi, kulak çubuğu, göğüs pedi, kadın bağları, hasta altı bezi, tampon numunelerinin analizi ile ortam kültürleri ve el sürüntülerinin mikrobiyolojik analizleri yapılır.
KLİNİK LABORATUVARLAR
Elisa Laboratuvarında; Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığı ile gönderilen kan/serum örneklerinde ELİSA yöntemi ile kızamık IgM ve IgG ve kızamıkçık IgM ve IgG parametreleri analizleri yapılır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen Sağlık Bakanlığının "Kızamık Eliminasyon Programı" çerçevesinde bölgesel laboratuvar olarak görevlendirilen İHSL-1 Elisa Laboratuvarında; İstanbul, Bilecik, Bursa, Düzce, Edirne, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova illerinden gelen örnekler çalışılır. Analiz sonuçları Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Dünya Sağlık Örgütü ile paylaşılır. Dünya Sağlık Örgütünün Kızamık ve Kızamıkçık Sub-National Laboratuvarı kapsamında verilen analiz hizmeti, akreditasyon kriterlerine uygundur. Aktif tüberküloz infeksiyonu gelişme riski yüksek özel gruplarda, tüberküloz tanısını destekleyici olarak kan örneklerinde elisa yöntemiyle İnterferon Gama Salınım Testi yapılır. Kan örnekleri; Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığı ile Antalya, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Yalova illerinden laboratuvara ulaştırılır.
Moleküler Tanı Laboratuvarında; Dünya Sağlık Örgütü işbirliği ile sürdürülen Global İnfluenza Programı kapsamında Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığı ile Muğla, Kocaeli, Tekirdağ illerinden gönderilen numunelerde sentinel ve nonsentinel surveyansını belirlemek amacıyla Real Time RT-PCR metodu ile İnfluenza A ve İnfluenza B analizleri yapılır. Sıtma Laboratuvarında; Sağlık kuruluşlarından yönlendirilen hastaların parmak ucundan alınan kandan hazırlanan ince yayma ve kalın damla preparatları Giemsa boyası ile boyandıktan sonra direkt tanı yöntemiyle değerlendirmesi yapılır. Hastalardan alınan kandan usulüne uygun olarak hazırlanmış preparatlar da, Halk Sağlığı Müdürlükleri aracılığı ile laboratuara ulaştırılarak değerlendirmeye alınır