Bakanlığımıza ait sağlık ulaşım araçlarından bakım-onarım, işletme gideri fazlalığı gibi sebeplerle kullanımı ekonomik olmayan ve ekonomik ömrünü tamamlayan bu nedenle HEK’e ayrılmasına karar verilen araçların terkini Bakanlığımızdan alınacak Onay’a müteakip, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu’nun 46 ncı maddesi ile Taşınır Mal Yönetmeliği hükümleri uyarınca gerçekleştirilerek, sonucundan Bakanlığa bilgi verilir.
Terkini istenilen araç için 237 Sayılı Taşıt Kanununun 13 üncü maddesine göre işlem tesis edilir. Hurda veya ekonomik ömrünü doldurmuş olan araç için düzenlenecek Taşıt Muayene ve Kontrol Raporu, Komisyonun üç üyesi tarafından (Karayolları veya DSİ’den olmak üzere bir makine uzmanı, kurumdan yetkili bir personel ve trafik teşkilatından bir uzman) eksiksiz olarak tanzim edilerek imzalanır.
Terkini istenilen aracın bakanlık onayına istinaden, bakanlık envanter kayıtlarından düşümü yapılarak ilgili kuruma işlemin sonuçlandırılmasına dair yazı gönderilir ve ilgili kurum trafikten aracın trafik çekme işlemini yapmasına müteakip mevzuattaki hükümlere göre satışı yapılarak işlem sonuçlandırılır.
24.05.2007 tarihli ve 26531 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 311 Sıra Numaralı Milli Emlak Genel Tebliği uyarınca Bakanlığımız sağlık kurum ve kuruluşlarına ait hizmet dışı kalan taşıtların satış işlemleri, Defterdarlık kanalıyla yapılır. Hizmet dışı kalan taşıtlardan maden aksamlı hurda malzemeler ise, 20.03.1971 tarihli ve 7/2156 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı uyarınca, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca altı ayda bir belirlenen bedel üzerinden, Başbakanlığın 2001/15 Genelgesine göre Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğüne satış suretiyle devir edilecektir.
Kasko sigortasını yapan sigorta şirketi tarafından, trafik kazası neticesinde PERT’e ayrılmasına karar verilen sağlık ulaşım araçları ile ilgili olarak sigorta şirketinin aracın hasar bedelini ödemesi veya aynı marka-model aracı vermek istemesi durumlarına göre aşağıda yazılı olan işlemlerin yapılması gerekmektedir.
a) Sigorta şirketi ile yapılan sözleşme gereği hasar bedeli sigorta şirketinden tahsil edildikten sonra, kazaya karışan araç hakkında, 237 sayılı Taşıt Kanunu’nun 13 üncü maddesi uyarınca işlem yapılması ve taşıtın tasfiyesinin Defterdarlık veya Mal Müdürlüklerince yapılması gerekmektedir.
b) Trafik kazası sonucu “PERT” işlemine tabi tutulan kasko sigortalı aracın yerine, sigorta şirketince aynı marka ve model aracın verilmesi ve araçtaki ekstra (tıbbi donanımlar dahil) donanımların kasko bedelinin ödenmesi şartıyla hasarlı (hurda) araç sigorta şirketine verilebilecektir. Bu halde yeni alınacak aracın edinme şekli de belirtilerek kayıtlara alınacak, bilgi ve belgeler Bakanlığımıza gönderilecektir.