Yenidoğan İşitme Testi ve Topuk Kanı
07 Mart 2022

Yenidoğan tarama programı bebeğe yönelik yürütülen koruyucu sağlık hizmetlerindendir ve alınan topuk kanı numunesi ile dört hastalık (Fenilketonüri, Hipotiroidizm, Biyotinidaz Eksikliği, Kistik Fibrozis) taranmaktadır.
Yenidoğan taraması için kan örneği ideal olarak doğumdan sonraki 3-5’inci günlerde alınmalıdır. Fenilketonüri taraması için bebeğin en az 48 saat beslenmiş olması gerekmektedir. Ancak, mümkün olduğunca çok sayıda bebeğe ulaşabilmek için yenidoğanın erken taburculuğu söz konusu ise sağlık kuruluşunu terk ettiği son anda topuk kanı numunesi alınmalıdır. Bebek yeterince beslenmeden kan örneği alınmışsa ilk hafta içinde en yakın sağlık merkezine (Aile Hekimine) başvurarak yeni topuk kanı numunesi aldırması gerekmektedir
Topuk kanı numunesi uygun alındıysa ve laboratuvarda çalışmaya alındıktan sonra taranan hastalık(lar) yönünden sonuç şüpheli veya pozitif ise size İlçe Sağlık Müdürlüğünüzde taramayı yürüten birim aracılığıyla kayıtlı bulunduğunuz Aile Hekimi tarafından sonuç hakkında bilgilendirme yapılacaktır.
Normal konuşmanın gelişimi için ilk şartı normal işitmedir. Bebekler doğumu takiben işitmeye başlarlar. Zamanla duydukları kelimeleri taklit etmektedirler. Yenidoğan bir bebeğin İşitme kayıplı olduğu anlaşılması uzun bir zaman alabilir ve tanı almada gecikmeden dolayı telafisi olmayan konuşma güçlüklerine sebep olabilir. İşitme kayıplarının erken teşhisi normal veya normale yakın konuşma ve lisan gelişimi sağlamakta ve çocukların yaşam kalitesini okul başarısını da artırmaktadır.
Tarama programı çerçevesinde yenidoğan her bebeğin hastanedeyken ilk 72 saat içinde işitme tarama testi yapılmalıdır. Ancak doğumun gerçekleştiği kurumdan erken taburcu olma durumunda sağlık kurumunu terk ettiği son anda işitme tarama testi yapılmalı ve sonuç kartı istenmelidir. Taramanın gerçekleşemediği durumlarda taburculuk sonrası bir hafta içerisinde taramanın tamamlanması gerekmektedir. Bunun için hastaneden ayrılmadan önce işitme tarama testi için randevunuzu mutlaka isteyiniz.
Öncelikle işitme tarama (ABR) testi kısa süreli bir işlemdir(dakikalar süren). Testin uygulamasında da bebeğin alnına ve kulak arkasına yerleştirilen elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile sesli uyaran göndererek ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme kayıpları saptanır. Ağrılı bir işlem değildir. Tercihen bebeğin doğal uykusunda (beslenme sonrası yarım saat ile bir saatlik sürede) gerçekleştirilir