Online İşlemler
Site Haritası
T.C. Sağlık Bakanlığı
Ana Sayfa
Sağlık Müdürlüğü
Tarihçe
Sağlık Müdürümüz
Yönetim
Misyon,Vizyon
İdari Şema
Teşkilat Şeması
Başkan ve Başkan Yardımcıları
İlçe Sağlık Müdürleri ve Uzmanları
Bağlı Birimler
Döner Sermaye Muhasebe Hizmetleri Birimi
Hasta Hakları İl Koordinatörlüğü
İl Kalite Koordinatörlüğü
İnceleme ve Soruşturma Birimi
Hukuk ve Muhakemat Birimi
Sivil Savunma ve Seferberlik Hizmetleri Birimi
TGAP
Başkanlıklar
Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı
Acil Sağlık Hizmetleri Birimi
Afetlerde Sağlık Hizmetleri Birimi
SAKOM Birimi
Destek Hizmetleri Başkanlığı
İdari Hizmetler Birimi
Sağlık Bilgi Sistemleri
Mali Hizmetler Birimi
Yatırımlar Birimi
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı
Aile Hekimliği Birimi
Aşı Programları Birimi
Bulaşıcı Hastalıklar Birimi
Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Kronik Durumlar Birimi
Çalışan Sağlığı Birimi
Çevre Sağlığı Birimi
Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birimi
Göç Sağlığı Birimi
İzleme, Değerlendirme ve İstatistik Birimi
Kanser Birimi
Ruh Sağlığı Birimi
Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Birimi
Toplum Sağlığı Birimi (Halk Sağ. Laboratuvarı)
Toplum Sağlığı Hizmetleri ve Eğitim Birimi
Tüberküloz Birimi
Tütün ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Birimi
İlaç ve Tıbbi Cihaz Hizmetleri Başkanlığı
Eczacılık Birimi
Tıbbi Cihaz ve Biyomedikal Birimi
Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı
Hastane Hizmetleri Birimi
İstatistik,Analiz ve Raporlama Birimi
Finansal Analiz ve Faturalandırma Birimi
Sağlık Bakım ve Hastane Hizmetleri Birimi
Şehir Hastaneleri Birimi
Tedarik Planlama,Stok ve Lojistik Yönetimi Birimi
Verimlilik Birimi
Personel Hizmetleri Başkanlığı
Eğitim Hizmetleri Birimi
Disiplin İşlemleri Birimi
Diğer Sağlık Personeli Atama Birimi
Diğer Sağlık Personeli Özlük İşlemleri Birimi
Sağlık Personeli Atama Birimi
Sağlık Personeli Özlük İşlemleri Birimi
Sağlık Hizmetleri Başkanlığı
Eğitim ve Tescil Birimi
Kamu Sağlık Tesisleri Birimi
Özel Ayaktan Tanı ve Tedavi Merkezleri Birimi
Özel Hastaneler Birimi
Sağlık Hizmetleri Birimi
Sağlık Meslekleri Birimi
Sağlık Hizmetleri İzleme,Değerlendirme ve Denetim Birimi
Sağlık Kurumları
Hekimlerimiz
Hizmet Standartları
Bilgi Güvenliği
İç Kontrol Sistemleri
TGAP
select
T.C. Sağlık Bakanlığı
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü
30/12/2020
Ana Sayfa
Duyurular
01 Aralık 2019 Dünya HIV/AIDS Günü
+
-
Sıfırla
01 Aralık 2019 Dünya HIV/AIDS Günü
1 ARALIK DÜNYA HIV/AIDS GÜNÜ
Hepimizin bildiği gibi Dünya Sağlık Örgütü tarafından HIV/AIDS farkındalığını artırmak için 1988 yılında 1 Aralık Dünya AIDS Günü olarak kabul edilmiştir. İlk çıkışı 1960’lı yıllara ve ilk tanısı da 1980’li yılların başına dayanan HIV enfeksiyonu, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ciddi bir halk sağlığı ve toplumsal sorundur.
HIV enfeksiyonu; korunmasız her türlü cinsel temas, enjektör paylaşımı, enfekte kan ve kan ürünleri transfüzyonu veya anneden bebeğe gebelik döneminde, doğum sırasında veya doğum sonrasında emzirmeyle bulaşabilmektedir. Bulaşma yollarının çeşitliliğine bağlı olarak HIV enfeksiyonu tüm yaş gruplarında görülebilmektedir. Bulaş yolları ile ilgili bir hususun altını çizmekte yarar var: HIV pozitif kişilerle aynı iş yerinde çalışmakla, aynı okulda okumakla, aynı ortamda bulunmakla, ortak çatal kaşık kullanmakla; dokunmak ve tokalaşmakla; telefon, kitap, defter gibi araçlar ile duş-banyo alanlarını, havuzları, tuvaletleri ortak kullanmakla, böcek ısırması ve sinek sokması ile HIV enfeksiyonu bulaşmamaktadır.
HIV/AIDS epidemisi, bugün küresel ölçekte önemli bir boyuta ulaşmıştır. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı (UNAIDS) 2019 yılı raporuna göre; dünyada HIV epidemisinin başlangıcından bu yana 74.9 milyon kişi HIV ile enfekte olmuş, 32 milyon kişi ise AIDS ile ilişkili hastalıklar nedeni ile hayatını kaybetmiştir.
Ülkemiz ise HIV/AIDS açısından hastalığın az sıklıkla görüldüğü ülkeler arasında yer almakla birlikte, son yıllarda vaka sayılarında artış izlenmektedir.
Önemli bir halk sağlığı sorunu boyutuna ulaşan HIV/AIDS epidemisi; morbidite, mortalite, ayırımcılık, insan hakları, işgücü, istihdam, ekonomi ve hukuk başta olmak üzere çok çeşitli konularda toplumsal yansımaları ve sonuçları olan ve bütüncül bir yaklaşım gerektiren ciddi bir meseledir.
HIV/AIDS konusunda önleme ve etkin tedaviye erişim programlarını içeren küresel çabalar, umut verici gelişmelere neden olmuştur. Deneyimler; uygun politika ve stratejilerin HIV salgınlarını önleyebildiğini, yavaşlatabildiğini ve hatta tersine çevirebildiğini göstermektedir. Etkili HIV önleme müdahaleleri arasında; kondom kullanımı, temiz enjeksiyon ekipmanı temini, opioid ikame tedavisi, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların tedavisi ve HIV testi ve danışmanlığı yer almaktadır.
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve
korunma önlemleri
tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolunun cinsel temas olması nedeni ile tek eşliliğin yanı sıra, riskli cinsel temasta kondom kullanımı hastalığın cinsel yolla bulaşmasına karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Şüpheli durumlarda ise vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna müracaat ederek test yaptırmak gerekir.
Ülkemizde HIV/AIDS ile mücadelede bugüne kadar başarılı adımlar atılmış, etkisi ve kapsamı giderek güçlenen çalışmalar yürütülmüştür. 1986 yılından bu yana
kan ve kan ürünleri ile bulaşmaya karşı
insanları koruma amacı ile tüm kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmekte ayrıca 1987 yılından beri
organ ve doku nakilleri öncesinde
de gerekli testler yapılmaktadır.
HIV ile yaşayan kişilerin tedaviye kolay ve kesintisiz erişiminin sağlanması, sosyal destek, bakım olanaklarının iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin arttırılması için de sağlık hizmetleri sunumunda gerekli düzenlemeler yapılmıştır.
Ülkemizde, tanı konan ve bildirimi yapılan tüm hastaların tedavi ve bakım hizmetlerine erişmelerini sağlayan
Genel Sağlık Sigortası
uygulaması pek çok ülkeye örnek oluşturabilecek bir uygulamadır ve ilaca erişimde sorun yaşanmamaktadır. HIV enfeksiyonunun varlığını saptamak amacıyla riskli davranışları olan kişiler ve şikâyeti olan herhangi bir kişi, istediği sağlık kurumuna başvurması durumunda testleri yapılmakta ve test sonucunun pozitif çıkması halinde HIV pozitif kişi GSS kapsamında takip ve tedaviye alınmaktadır. Bu kapsamda verilerin daha güvenilir şekilde toplanabilmesi ve doğrulama sürecinin kısaltılarak vakalara zamanında müdahale edilmesi, HIV pozitif kişilerin düzenli takip ve tedavisinin yapılarak tedavi sürekliliğinin sağlanması ve HIV pozitif gebelerin takip edilmesi amaçlarına yönelik
Elektronik HIV/AIDS Bilgi Sistemi
oluşturulmuştur.
HIV/AIDS açısından hassas grupları HIV/AIDS’den korunma ve bulaşma yolları hakkında bilgilendirmek, ücretsiz ve gizlilik esasları içerisinde HIV test hizmeti sunmak, test öncesi ve sonrasında danışmanlık hizmeti vermek, tedavi için doğru merkeze yönlendirmek için Gönüllü Danışmanlık ve Test Merkezleri kurulmaktadır. Bu merkezlerin sayılarının artırılması stratejilerimiz arasında yer almaktadır.
HIV/AIDS konusunda ulusal uygulamalara bilimsel danışmanlık yapmak, mevzuat çalışmalarına destek vermek, ilgili dokümanların hazırlanmasını sağlamak, olası ihtiyaçları öngörerek küresel sorumluluklarımıza hazırlık yapılmasında rol almak amacıyla 2019 yılında Bakanlığımız bünyesinde
HIV/AIDS Danışma Kurulu
oluşturulmuştur. HIV/AIDS Danışma Kurulu toplantıları düzenli olarak gerçekleştirilmeye devam etmektedir.
Birleşmiş Milletler 2030 yılı küresel hedefleri doğrultusunda akademisyenler, ilgili sivil toplum kuruluşları, Genel Müdürlüğümüz merkez ve taşra teşkilatında görev yapmakta olan personelin katılımı ile oluşturulan geniş bir çalışma grubu tarafından
Türkiye HIV/AIDS Kontrol Programı 2019-2024
tamamlanmış olup 2019 yılı Temmuz ayında yayımlanmıştır. Kontrol Programımız; insan haklarını gözeterek, HIV/AIDS yayılımı için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmek, her bireyin tanı ve tedavi, bakım ve desteğe eşit erişimini sağlayarak toplumun sağlığını korumak ve geliştirmek misyonu doğrultusunda hazırlanmıştır.
Kontrol programı
üç temel amaç, bu amaçları gerçekleştirmek üzere oluşturulan hedefler ve bu hedeflere yönelik yürütülecek faaliyetlerden oluşmaktadır. Programın temel amaçları; 1) HIV/AIDS yeni vaka sayısını ve enfeksiyona bağlı ölümleri azaltmak, 2) HIV/AIDS’e yönelik sağlık hizmetlerinin kapasitesini geliştirmek ve 3) HIV ile yaşayan bireylere yönelik ayrımcılığı ve mahremiyet ihlallerini önlemek olarak belirlenmiştir.
Hastalık kontrol programı çerçevesinde, ülkemiz genelindeki HIV/AIDS tanı, tedavi, izlem ve korunma uygulamalarında standardizasyonun sağlanması, sunulmakta olan hizmetlerin niteliğinin yükseltilmesi ve sağlık çalışanlarına rehberlik etmesi amacıyla, uluslararası algoritmalarda yapılan güncellemeler doğrultusunda
HIV/AIDS Tanı Tedavi Rehberi 2019
yayımlanmıştır.
Ayrıca, yeni vaka sayısını azaltmak amacıyla farkındalık ve bilgilendirme için tüm hedef gruplarda akran eğitimi dâhil eğitim faaliyetleri desteklenmektedir.
Bakanlığımız, insan haklarını gözeterek ve etik kurallar çerçevesinde, bütüncül ve konunun tüm paydaşlarını kapsayacak bakış açısı ile çalışmalarını işbirliği içinde sürdürmektedir.
HIV hayatın içinde; bilmek, korunmak, tedavi olmak ve bulaştırmamak elimizde.
HIV Broşür İç
HIV Broşür Dış
Broşür
Afiş HIV
HIV-AIDS Afiş
Paylaş
MHRS
Nöbetçi Eczane
Rapor İtiraz Sorgula
Kurumsal Portal
Kurumsal Uygulamalar
Arıza Kayıt
EBYS - Evrak Takip
Personel İzin İşlemleri
Aile Bildirim Formu
Sürücü Değ. Sonuçları
Nakil Atama Uygulaması
Anket Sonuçları
Kapat