Eczane Çalışma Saatleri Hakkında Duyuru
12 Şubat 2018

Bilindiği üzere; eczacılık mevzuatı gereğince, eczanelerin çalışma saatleri ile nöbet saatleri eczacı odalarınca düzenlenmekte, il sağlık müdürlüklerinin kabul ve onayıyla da yürürlüğe girmektedir.

2017 yılı için TEB 1. Bölge İstanbul Eczacı Odası tarafından, ilimizde faaliyet gösteren serbest eczanelerin katılımı ile sadece iki-üç seçenek sunularak bir anket çalışması yapmak suretiyle çalışma saatlerinin; Hafta içi 09.00-18.30, Cumartesi 10.00-18.30 ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı arife günleri de tam gün olarak tatil olması yönünde düzenleme düşüncesi Müdürlüğümüzün onayına sunulmuştur. Bahsi geçen anket çalışmasında yer alan seçenekler hakkında Müdürlüğümüz yeterince bilgilendirilmemiş olup, sadece anket çalışması neticesi hakkında Müdürlüğümüze bilgi verilmiştir.

Sağlık hizmeti sunumundaki hedeflerimizden birinin de vatandaşlarımızın eczacılık hizmetlerine ve ilaca kolayca ulaşımı olmasından hareketle, ilimizin büyüklüğü ve bunun sonucu olarak vatandaşlarımızın ulaşım için fazla vakit harcamaları, eve dönüşlerinin geç saatlerde olması, kamu hastaneleri acillerinin, özel hastane poliklinik ve muayenehane hizmetlerinin geç saatlere kadar devam etmesi, mesai bitiminden sonra reçetelerini yaptırmak isteyen hastaların nöbetçi eczane aramak zorunda kalacakları gibi koşulların yanı sıra 2016 yılı verilerine göre 18:30-19:00 saatleri arasında eczanelerden çıkış yapılan reçete sayısının yaklaşık 7.000 olduğu, arife günleri ise yaklaşık 32.000 olduğu göz önünde tutulduğunda eczanelerin kapanış saatlerinin yarım saat öne çekilmesi ve arife günlerinin tatil olmasının mağduriyetlere sebep olacağı kanaatine varılmış ve düzenleme tarafımızca onaylanmamıştır.

Her şeyden önce eczacılık hizmeti sağlık sisteminin vazgeçilmezlerinden olup, eczacılar halkımızın en yakın sağlık danışmanıdır. Bilindiği üzere Ekim ayı içerisinde eczacılarımızın sorunlarını dinlemek ve bunlarla ilgili çözüm üretebilmek adına eczacıların katılımıyla İl Sağlık Müdürümüz başkanlığında bir toplantı düzenlenmiştir. Bu toplantıda eczanelerin çalışma saatleri ile ilgili husus herhangi bir şekilde dile getirilmemiştir. Eczanelerin ve eczacıların önemi bu toplantıda da vurgulanmıştır. Eczane çalışma saatleri ile ilgili düzenlemenin, kamu sağlığı ve yararı ile birlikte kuşkusuz eczacıların ve eczane çalışanlarının haklarının da göz önünde tutulduğu ve tüm taraflarca ortak paydada buluşulabilecek bir şekilde yapılması durumunda 2017 yılı içinde konu yeniden değerlendirilebilecektir.

Düzenleme yapılırken; mesai sorunu yaşayan eczanelerin akşam kapanış saatinin yarım saat öne alınması yerine sabah açılış saatinin yarım saat sonraya alınması yani 9.30 olması ve bununla birlikte isteyen eczacıların sabah 9.30’dan önce -sabah poliklinik hizmetlerinin 08.00’da başlamasından dolayı- alt limit olarak 8.30’dan sonra sabah eczanelerini açabilecekleri bir esnek saat uygulamasının değerlendirilebileceği önerimiz mevcuttur.

Ayrıca eczacılarımızın yaşadıkları ve dile getirdikleri sıkıntıların çözümü için talep halinde Müdürlüğümüz nezdinde gerekli girişimlerde bulunulabilecektir.

Tüm eczacılarımıza önemle duyurulur.